Kuchnie świata – dzień polski

W miesiącu listopadzie zaszczytny udział w projekcie „Kuchnie świata” pełni nasza rodzinna, tradycyjna kuchnia Polska.
Podstawą kuchni naszych przodków były węglowodany – warzywa korzeniowe i strączki. Do tego zjadano trochę mięs, takich jak: dziczyzna, wieprzowina, drób oraz ryby, przede wszystkim słodkowodne. Ponadto kuchnia polska to domowe wyroby z mleka i przetwory owocowo-warzywne. Dawne, charakterystyczne potrawy kuchni polskiej, to: zupy, kluski i pierogi.

Obecna kuchnia polska jest dużo bardziej urozmaicona i „światowa” niż ta tradycyjna. Widać w niej wpływy kuchni europejskiej,
ale i amerykańskiej. Zacierają się granice między tradycją, a tym co przychodzi zza granicy. Na tę chwilę na polskich stołach królują drób i wieprzowina, a najpopularniejszym daniem przygotowywanym na szczególne okazje jest pieczony schab.

Nasza stołówka szkolna przygotowała z tej okazji zupę – żur z makaronem i natką pietruszki, a na drugie danie – kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki zasmażane. Było pysznie, obficie i kolorowo, tak jak na naszej dekoracyjnej tablicy przygotowanej przez zespół świetlicy szkolnej.

Oprac. Magdalena Grabarczyk

Zdjęcie przedstawia przygotowany posiłek - talerz z zupą oraz talerz z drugim daniem.

Możesz również polubić…