Kuchnie świata – dzień amerykański
W naszej szkole, każdego miesiąca, organizowany jest dzień z daniem w stylu kuchni całego świata. Jako pierwszą mogliśmy poznać kuchnię amerykańską. Stołówka szkolna przygotowała na tę okazję specjalne danie, a świetlica dekoracyjną tablicę informacyjną.
Synonimem amerykańskiej kuchni są burgery, potrawy z kurczaka oraz szarlotka. Jednak każdy stan, każde miasto ma swoje potrawy, z których słynie. Różnorodność to podstawowe słowo w amerykańskiej gastronomii.
Na jej kształt wpłynęły, m.in. sposób odżywiania dawnych plemion indiańskich oraz przenikanie się kuchni meksykańskiej, chińskiej, europejskiej, włoskiej i żydowskiej. Zatem oprócz burgerów i smażonego drobiu znajdziemy w amerykańskich barach bądź restauracjach: zupy, owoce morza, dania wegetariańskie, wegańskie, ciasta i desery.
Niemniej najbardziej popularne to: hamburgery i jego odmiany, pancakes, sernik nowojorski, słodka szarlotka, mocno czekoladowe brownie, American pie, corn dog, żeberka z grilla. Jak widać kuchnia amerykańska to szeroki wachlarz potraw, ciast i nowości kulinarnych do degustacji.
Na zdjęciach poniżej prezentujemy nasze szkolne danie w stylu kuchni amerykańskiej.
Oprac: M. Grabarczyk